Image pieuse représentant l’Archange Gabriel

Svete i sveti prvih stoljeća

Ove slike možete naručiti ovdje

• Gabriel je lik iz Danielove knjige koji je dio hebrejske Biblije i Novog zavjeta, pod nazivom Cebrail u različitim kulturama, a pojavljuje se pod imenom Djibril u Kuranu. Riječ je o arhanđelu, koji se smatra Božjim glasnikom. Naziva se i “snaga Božja”, jer osim što je najmoćniji anđeo, on je i gospodar anđela.

• Barbe ili Barbara ili Barbar (na grčkom i latinskom) svetac je koji su pravoslavci i katolici proslavili 4. prosinca pod imenom Sveta Barba.

• Sainte Blandine, poznat kao Lyon, mladi je kršćanski rob iz Lugdunuma (Lyon) koji je ubijen tijekom srpnja 177. godine pod carem Marcom Aurèleom.

• Christophe de Lycia, poznatiji kao Saint Christopher, svetac je kršćanstva; smatra se zaštitnikom putnika.

• Sveta Katarina Aleksandrijska bila je vrlo obrazovana s obzirom na svoj spol i svoje godine: s 18 je obratila nekoliko filozofa koje je car naložio da se odrekne svoje vjere.

• Geneviève (rođena u Nanterreu oko 420., umrla u Parizu oko 500.) je francuska svetica, zaštitnica grada Pariza, biskupije Nanterre i žandara.

• Georges de Lydda (oko 275./280. – 23. travnja 303.), sveti George, mučenik je iz četvrtog stoljeća, prema kontinuiranoj tradiciji Katoličke crkve i različitih pravoslavnih crkava. Uglavnom je predstavljen kao vitez koji pobjeđuje zmaja i tako djeluje kao alegorija pobjede kršćanske vjere nad demonom ili šire dobra nad zlom.

• Jérôme de Stridon ili Sveti Jeronim, rođen oko 347. godine u Stridonu, na granici između Panonije i Dalmacije (u današnjoj Sloveniji ili Hrvatskoj), a umro 30. rujna 420. u Betlehemu, redovnik je, prevoditelj Biblije, Doktor Crkve i jedan od četiri oca Latinske Crkve.

• Jakov Zebedejski ili Jakov Veliki ili Sveti Jakov je Galilejski Židov i jedan od Dvanaest apostola Isusa Krista. U Novom zavjetu nazvan “Jakov, sin Zebedejev”, brat je apostola Ivana. Oboje su ribari s Tiberijadskog jezera. Bio bi pokopan u Španjolskoj u Composteli gdje je njegova grobnica postala cilj slavnog hodočašća.

• Ivan Krstitelj ili Ivan Krstitelj glavna je figura kršćanstva i islama. Povijesno gledano, o njegovom postojanju svjedoči odlomak Flavija Josipa, koji je bio židovski propovjednik u doba Isusa iz Nazareta. Evanđelje po Ivanu smješta aktivnost Krstitelja na obale Jordana i u Betaniju izvan Jordana. U kršćanstvu je Ivan Krstitelj prorok koji je najavio dolazak Isusa iz Nazareta. Krstio ga je na obali Jordana, ostavljajući neke od njegovih učenika da mu se pridruže.

• Sveti Josip, suprug Blažene Djevice Marije. Bio je pravednik iz Davidove obitelji, koji je služio kao otac Sinu Božjem, Kristu Isusu, koji se želio zvati Josipov sin i bio mu je podređen kao sin ocu. Crkva na vrlo poseban način štuje zaštitnika kojeg je Gospodin uspostavio nad cijelom svojom obitelji. (izvod iz rimskog martirologa)

• Juda (ili Juda) (sin) Jakovljev, zvan i Tadej, jedan je od dvanaest apostola koje je Isus izabrao. Njegovo se ime pojavljuje na popisima apostola u sinoptičkim evanđeljima i u Djelima apostolskim, ali i u mnogim kasnijim izvorima. Liturgijski se Juda slavi – sa Simonom Zilotom – 28. listopada. Juda se smatra jednim od najčešće pozvanih svetaca. Zaštitnik je teških ili očajnih razloga za kršćane, poput svete Rite de Cascia. Prepoznat je kao svetac nade. Mnogo je molitava kojima se traži zagovor Jude Taddéea za Krista.

• Laurent de Rome rođen je između 220. i 225. godine u Osci (danas Huesca, Aragon, Španjolska). Umro je mučenikom na roštilju, 258. godine u Rimu, kao đakon pape Siksta II.

• Lucija iz Sirakuze ili Sveta Lucija, djevica i mučenica čije je ime ilustrirano u povijesti sicilijanske crkve, potjecala je iz plemenite i vrlo bogate obitelji Sirakuze. Mučeništvo je pretrpjela početkom 4. stoljeća, za vrijeme Dioklecijanovih progona. Zaštitnica je slabovidnih, električara, optičara, oftalmologa, mučenika, trgovaca, književnika.

• Marija od Magdale, ili Marija Magdalena, koju u Evanđeljima nazivaju i Marijom Magdalenom, Isusova je učenica koja ga slijedi do posljednjih dana, prisustvuje njegovu uskrsnuću i koja je rodila važnu figuru kršćanstva. U četiri kanonska evanđelja spominje se najmanje dvanaest puta, više od većine apostola. Evanđelje po Ivanu, napisano najranije oko 802. godine, čini ga prvom osobom koja je vidjela Isusa nakon njegova uskrsnuća, optuženog za upozorenje apostolima.

• Sveti Martin de Tours, zvan i Martin Milostivi, rođen u Rimskom Carstvu, točnije u Savariji, u rimskoj provinciji Panoniji (današnja Mađarska), 316. godine, i umro u Candesu, u Galiji, 8. studenoga 397. godine, jedan je od glavnih svetaca kršćanstva, utjelovljujući dobročinstvo jer je čak i svoj plašt podijelio sa siromašnima.

• Maurice d’Agaune ili Sveti Maurice i njegovi koptski pratitelji iz Tebe (tebanski vojnici), mučenici iz Valaisa, kršćani su koji su umrli za svoju vjeru pod carem Dioklecijanom početkom 4. stoljeća (oko 303. godine).

• Petar je jedan od Isusovih apostola, kod katolika ga smatraju prvim papom.

• Sara crna (Sara e Kali na romskom jeziku) svetica je koju štuje zajednica Rrom u Saintes-Maries-de-la-Mer u Camargueu. Legenda je čini službenicom počasne Marije u Provansi. Druga je legenda drži za poganku visokog roda, preobraćenu na kršćansku religiju.

• Sveti Tarcisije, mučenik, i pokopan u Rimu, na groblju Kalista na Apijevom putu, u 3. stoljeću. Kako je izvijestio papa sveti Damas, dok je Tarcisije nosio Kristov sakrament, želio je spriječiti da euharistiju oskvrni bijesna gomila pogana i više je volio da ga kamenuju do smrti, a ne da psima dostavljaju svete stvari. (izvod iz rimskog martirologa) Otada je zaštitnik oltarskih poslužitelja.

• Sveti Expedit je svetac čije je postojanje široko osporavano, ali čiji je kult tako brzo i duboko uhvatio korijene u kršćanskom stanovništvu da su crkvene vlasti odustale od njegove zabrane. Poziva se u hitnim situacijama ili u područjima prijenosa poruka.